Rochusbuurt • Straatnamen
De loop van de straten was in de beginjaren nog niet gelijk aan die van vandaag. De Jan van Schoonvorst­straat reikte nog niet verder dan de Willem van Millen­berch­straat en zowel deze laatste straat als de Willem van Horne­straat liepen dood. Pas na de Tweede Wereld­oorlog kwamen de door­braken tot stand; als laatste in 1959 die van de Willem van Hornestraat naar de Geldropseweg.
Willem van Hornestraat

De eerste straatnamen

De Dijk in 1910
Pas in 1910 werd voor het eerst een aantal straatnamen officieel door het gemeentebestuur vastgesteld: de Dijk, de Sint Jorisstraat, het Kerkpad, de Kerkstraat en de Hoefkestraat. De Dijk is de huidige Stratumsedijk. Sint Jorisstraat heette tot dan toe in de volksmond de Korte Voorterweg; nu is het de Pastoor Dijkmansstraat. Het Kerkpad is het pad dat van de Gasthuisstraat naar de Geldropseweg loopt en de Kerkstraat was het deel van de Sint Jorislaan dat van Stratumsedijk tot Gasthuisstraat loopt. De Hoefkestraat bestaat nog steeds en is genoemd naar een boerderijtje met de naam ’het Hoefke’.

In 1912 besloot de gemeenteraad tot de aanleg van de Sint Rochusstraat en de Tuinstraat. Daarvoor werden de zogenaamde Jan van Houtstraat en de weg van de Jan van Houtstraat naar de toenmalige Kerkstraat overgenomen van A. van Gorp-van Vlokhoven. De Jan van Houtstraat was genoemd naar de eigenaar van de drie huizen die aan die straat stonden. Om de smalle zandwegen te kunnen verbreden, kocht de gemeente ook een strook grond langs die wegen. Later dat jaar besloot de gemeenteraad de Jan van Houtstraat voortaan Sint Rochusstraat te noemen "omdat daar vroeger altijd de processie ter eere van Sint Rochus passeerde". In 1915 besloot de gemeenteraad om de straat tussen de Sint Rochusstraat en de Kerkstraat voortaan Tuinstraat te noemen.
pagina 9 van 38
inhoud