Rochusbuurt • Gebrs. van Gestel Rijwielen
“We hebben altijd op de Geldropseweg gezeten. Dan weer een beetje naar rechts, dan weer een beetje naar links op een stukje van 100 meter”, vertelt Martien van Gestel. “Eerst zaten we ’midden op de weg’. Toen die huizen afgebroken werden, hebben we tijdelijk iets verderop gewoond; daar ben ik geboren. Het huidige pand is toen gebouwd en hier zijn we gebleven. ”
Gebrs v. Gestel
Gebroeders van gestel: bijna 100 jaar tweewielertechniek
Martien en Toon van Gestel
Het begin
In 1909 begon opa Hubertus (Hub.) Van Gestel, samen met zijn broer, een tweewielerzaak met de naam Gebrs. van Gestel Rijwielen. Na verloop van tijd zette opa de zaak alleen voort, omdat zijn broer aan de overkant een kapperszaak startte. De naam werd H. v. Gestel Rijwielen. Maar opa had intussen kinderen gekregen. Martien: “Mijn vader, Herman, was automonteur en hij wilde ook voor zichzelf iets beginnen. Opa deed de fietsen en mijn vader kon zich bij hem aansluiten met motoren. Later heeft hij er ook de bromfietsen bijgenomen.” H. v. Gestel Rijwielen werd H. v. Gestel Rijwielen – Motoren. De H. stond niet langer alleen voor Hubertus, maar ook voor Herman.
Het vervolg
Maar ook Herman had intussen kinderen gekregen. Toon van Gestel: “De naam werd Herman van Gestel & Zn. toen mijn broer Martien er in 1974 bij kwam.” Martien: “Ik ben eigenlijk automonteur, maar van mijn opa heb ik het fietsenvak geleerd. Hij is 92 jaar geworden en tot zijn 91ste heeft hij nog in de werkplaats meegekeken en meegeholpen.” In 1985 volgt er een nieuwe naamsverandering. Vanaf dat moment is het H. v. Gestel & zonen. Toon: “Toen kwam ik erbij. Ja, en toen mijn vader ermee stopte is het weer Gebr. Van Gestel geworden, zoals het ook begonnen was.” Het cirkeltje is rond. De ’jonge’ gebroeders hebben het altijd leuk gevonden en nog steeds beoefenen ze hun vak met plezier. Toon: “Als ze vroeger op school vroegen naar het beroep van mijn vader, zei ik dat mijn vader altijd thuis was. Ik zag het niet als werk.”
pagina 31 van 38