Rochusbuurt • Luister en huiver
Mensen die zich betrokken voelen bij hun buurt, die zich actief inzetten voor hun buurt en die er zelfs hun nek voor uitsteken: waar vind je zulke mensen vandaag de dag nog? Juist, in de Rochusbuurt. Sinds 1998 levert de Werkgroep Nieuwbouw zijn bijdrage aan de voorgenomen herstructurering in de Rochusbuurt. Een mooi voorbeeld van bewonersparticipatie en sociale cohesie.
Hoefkestraat

De visie van bewoners op wonen en bouwen in de buurt

Frank van der Laak (l) en Albert van der Grinten
“De Rochusbuurt is een luisterrijk buurtje, een ratjetoe; bijna alle geledingen kun je er vinden. Er wordt geleefd: ruzie gemaakt, gevreeën, gewerkt en gestorven. Wij kiezen voor dit eigenwijze, kleine stukje Eindhoven. (…) Luister naar wat wij te zeggen hebben, en doe er uw voordeel mee!” Met deze woorden wordt de brochure ’Luister’ ingeleid. De brochure geeft de visie van bewoners op wonen en bouwen in de Rochusbuurt weer.

Open plekken

Frank van der Laak van de Werkgroep Nieuwbouw: “Er was een aantal open plekken in de buurt, vaak overgebleven van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. In het kader van de stadsvernieuwing in de jaren '80 moesten die plekken ingevuld worden. Gemeenschappelijk Woningbeheer, later Wooninc., heeft vervolgens een aantal gaten in de buurt opgevuld: een deel van de Geldropseweg, de Pastoor Dijkmanstraat, het achterterrein bij de kazerne, en een deel van de Sint Jorislaan.”
In 1997 blijkt Wooninc. twee terreinen in de buurt te hebben aangekocht: het ’blauwververij-terrein’ en het terrein ’Joep Janssen’. Albert van der Grinten: “Door onze ervaringen met de nieuwbouw in het verleden, hebben we met mensen uit de buurt de Werkgroep Nieuwbouw opgericht om het proces in de gaten te kunnen houden.”
pagina 24 van 38
inhoud